PRODUCTIES

En de naam is: Heeresma – Een familiegeschiedenis

Een tragikomische familiegeschiedenis tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog

De naam is Heeresma 01De naam is Heeresma 02De naam is Heeresma 03De naam is Heeresma 04De naam is Heeresma 05De naam is Heeresma 06De naam is Heeresma 07De naam is Heeresma 08De naam is Heeresma 09De naam is Heeresma 10

Bij leven trok schrijver Heere Heeresma een brandscherm op rond zijn privéleven. Zijn telkens aangekondigde boek ‘Kaddish voor een buurt’ kreeg mythische allure in de Nederlandse literatuurgeschiedenis en verscheen uiteindelijk als ‘Een jongen uit Plan Zuid’. Daarin vertelt Heeresma over zijn jeugd in Amsterdam die samenvalt met de oorlog, met het wegvoeren van zijn Joodse buurtgenoten en de onverwachte dood van zijn geliefde vader.

Veel van wat zich achter dat brandscherm rond zijn leven afspeelde is nooit naar buiten gekomen. Echter, een onafgemaakte brief na zijn dood gevonden besluit hij met de regel: het wordt tijd dat een biograaf zich in mijn bestaan gaat verdiepen. Journalist Anton de Goede, die al in de jaren negentig correspondeerde met Heeresma, neemt die handschoen op. Hij ontmoet zijn beide kinderen en probeert achter het geheim te komen van een schrijver wiens leven een voortdurend spel van schijn en werkelijkheid was.

Een Oogland Film productie in samenwerking met EO, Joodse Omroep. Deze film kwam tot stand met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Harten Fonds en Fonds 21.



« terug naar overzicht producties


trailer
En de naam is: Heeresma – Een familiegeschiedenis
2022 – HDV – 85 min.
regisseur: John Albert Jansen
scenario: John Albert Jansen
camera: Adri Schrover
geluid: Bouwe Mulder
muziek: Eric Vloeimans
editor: Daan Veldhuizen
productie: Oogland Filmproducties
co‑producent(en): EO, Joodse programmering
uitvoerend producent: Annelotte Verhaagen
financiering: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Jaap Harten Fonds, Fonds 21
cast: Heere Heeresma junior, Marijne Machielsen-Heeresma
medewerkers: Redactie en interviews: Anton de Goede
omroep: EO, Joodse programmering
uitzending: 14 november 2022 NPO2