PRODUCTIES

Alles wat klinkt

Een documentaire van Marieke Rodenburg over de Nederlandse componist en jazzmusicus Theo Loevendie.

Alles wat klinkt - stillAlles wat klinkt - stillAlles wat klinkt - stillAlles wat klinkt - stillAlles wat klinkt - stillAlles wat klinkt - stillAlles wat klinkt - still

Al zijn hele leven wilde componist en jazzmusicus Theo Loevendie een muziekstuk wijden aan leven en werk van de zeventiende-eeuwse filosoof Baruch Spinoza. Als puber las Loevendie hem voor het eerst. Hij begreep niet alles, maar ‘het klopte als een bus met mijn eigen ideeën over onder meer vrijheid van meningsuiting’. Telkens verwierp hij het idee weer, want ‘wat moet je, het bijzondere van Spinoza zit in zijn hoofd, in zijn gedachten, en bij opera is het moord en doodslag’.

Onvermoeibaar werkte Loevendie de laatste jaren in zijn werkkamer, op een steenworp afstand van het Concertgebouw, aan zijn compositie. Op 11 oktober 2014 vond in het Concertgebouw in Amsterdam de wereldpremière plaats van de opera The Rise of Spinoza. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor brachten samen met een vijftal solisten het expressieve en nog altijd actuele verhaal over vrijheid op de bühne. De opera concentreert zich rond 1656, toen de jonge Spinoza werd verbannen uit de joodse gemeenschap van Amsterdam.

Spinoza is net als Loevendie een geboren Amsterdammer. De opera opent dan ook met de kakofonie van geluiden op de Ten Katemarkt, waar de componist opgroeide. Loevendie: ‘Ik heb nog nooit in mijn leven zo’n autobiografisch werk geschreven.’ Zoals Spinoza ‘zomaar’ de filosofie ontdekte, wist de volksjongen Loevendie lange tijd niet waarom hij in de muziek verzeild raakte.

De documentaire ‘Alles wat klinkt’ volgt het schrijfproces van de opera tot aan de uitvoering. Loevendie vertelt over zijn jeugd, zijn muzikale passies en zijn fascinatie voor alles wat klinkt. Afgewisseld met dagelijkse uitstapjes naar café Welling, waar hij op zijn 85ste als jazzmusicus nog regelmatig optreedt. « terug naar overzicht producties


DVD

trailer
Alles wat klinkt
2015 – HDV – 53 min.
regisseur: Marieke Rodenburg
scenario: Marieke Rodenburg, John Albert Jansen
camera: Marieke Rodenburg
geluid: Lot Peeters, Bouwe Mulder, Johan de Ligt
editor: Jos Driessen
geluidseditor: Matthijs Klijn/Frank van der Weij Studio
productie: John Albert Jansen
co‑producent(en): Joodse Omroep
financiering: VSB Fonds, Fonds21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst
omroep: Joodse Omroep
uitzending: NPO2, 27 september 2015