PRODUCTIES

Dichter tegen de Tijd

Een documentaire van Annelotte Verhaagen over de Tilburgse auteur Jasper Mikkers.

Still Dichter tegen de Tijd - Jasper MikkersStill Dichter tegen de Tijd - Jasper MikkersStill Dichter tegen de Tijd - Jasper Mikkers

“Ik heb sterk het gevoel dat ik pas besta als ik beschrijf wat ik heb beleefd. Wat nooit is vastgelegd heeft nooit bestaan.” Zo beschrijft Jasper Mikkers zijn belangrijkste drijfveer om te schrijven. In de jaren zeventig kreeg hij landelijke bekendheid onder het geheimzinnige pseudoniem Tymen Trolsky en wist niemand wie achter die naam schuilging. Toen schreef hij dichtbundels en een aantal romans, waaronder de spraakmakende roman Aliesje, die flink wat opschudding veroorzaakten. Zijn latere werk is onlosmakelijk verbonden met de katholieke Brabantse geschiedenis. Zijn roman Het einde van de eeuwigheid bijvoorbeeld werd door de literaire pers lovend ontvangen, maar kreeg vanuit katholieke hoek scherpe kritiek.

Inmiddels woont het voormalig enfant terrible met zijn vriendin Daisy en haar twee dochters in een bescheiden woning in Tilburg. In deze documentaire volgen we Jasper en zijn muze Daisy, die beeldend kunstenaar is en zich daarbij mede laat inspireren door de gedichten van Jasper, in hun dagelijks leven. Jasper toont het dorp Liempde, waar hij zijn kindertijd doorbracht onder het juk van zijn strenge vader, de veldwachter van het dorp. Hij brengt een bezoek aan het voormalige klooster waar zijn heeroom Jan woonde en waaraan hij dierbare herinneringen heeft. En hij haalt met zijn vriend en collega-dichter Jace van de Ven herinneringen op aan het seminarie in Oosterhout waar hij zijn middelbareschooltijd doorbracht. Ondertussen werkt hij aan een nieuwe bundel, met collega Victor Vroomkoning als vlijmscherpe redacteur.

‘Dichter bij de tijd’ schetst een beeld van het onconventionele leven van de inmiddels bijna 70-jarige Mikkers – schrijver en Brabants fenomeen.

Regie: Annelotte Verhaagen« terug naar overzicht producties


trailer
Dichter tegen de Tijd
2018 – HDV –  min.
regisseur: Annelotte Verhaagen
scenario: John Albert Jansen, Annelotte Verhaagen
camera: Adri Schrover (N.S.C.)
geluid: Bouwe Mulder, Bert van den Dungen
editor: Arda Nederveen
geluidseditor: Guns for Hire
productie: Oogland Filmproducties
financiering: Omroep Brabant, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties, Prins Bernhard Cultuurfonds
medewerkers: voice-over: Alexander van Breemen
omroep: Omroep Brabant