PRODUCTIES

Lied van Ballingschap

De verhalen van de uit Iran gevluchte en in Utrecht neergestreken Iraanse schrijver Nasim Khaksar raken de essentie van het vluchteling zijn. Is de prijs van ballingschap dat je uiteindelijk in het geheel geen vaderland meer hebt?

Lied van Ballingschap - stillLied van Ballingschap - stillLied van Ballingschap - stillLied van Ballingschap - stillLied van Ballingschap - stillLied van Ballingschap - still

Ballingschap is naakt staan tegenover een wereld die zich snel van ons vervreemdt.

Nasim Khaksar werd in 1944 geboren in de Zuid-Iraanse havenstad Abadan. Hij werd als schrijver in Iran zowel door het regime van de sjah als door dat van Khomeini vervolgd. Hij zegt: “In mijn boeken hoor je de wounded voices van mensen die gevangen hebben gezeten, die gemarteld zijn. Stemmen die roepen om rechtvaardigheid, om liefde.”

Om aan de doodstraf te ontkomen vluchtte Khaksar in 1983 ‘over de Iraanse bergen tot onder de mistige Hollandse hemel’. Hij woont sindsdien als balling in Utrecht. In Lied van ballingschap kijken we met zijn blik naar Utrecht, waar hij bij toeval terechtkwam, en reizen we met hem terug tot aan zijn onbereikbare vaderland. De herbeleving van zijn vlucht van ruim dertig jaar geleden.

Lied van ballingschap vertelt het leven van een man die zich rekenschap geeft van zijn ballingschap en het bestaan als vluchteling. Als het stof van dertig jaar vluchteling zijn is neergedaald, als de herinneringen aan de geselingen tijdens zijn gevangenschap een verre echo zijn, wat blijft er dan over?

De wereld van een banneling is een vreemde wereld. De last van je eigen geschiedenis drukt zwaar op je zwakke schouders. Herinnering na herinnering komt boven. Na een tijdje zie je in, dat de persoon die daar zit slechts een leeg omhulsel is. Zijn ziel is ergens anders.« terug naar overzicht producties


DVD
Lied van Ballingschap
2016 – HDV – 55 min.
regisseur: John Albert Jansen
scenario: John Albert Jansen, Marieke Rodenburg
camera: Adri Schrover (N.S.C.)
geluid: Adri Schrover (N.S.C.)
editor: Daan Veldhuizen
geluidseditor: Matthijs Klijn, Frank van der Weij
productie: Oogland Filmproducties
co‑producent(en): RTV Utrecht
uitvoerend producent: Marieke Rodenburg, Annelotte Verhaagen, Judith Zijlstra
financiering: Mediafonds, Stichting Democratie, Media, VSB Fonds
medewerkers: Danniel Danniel, Barbara Kist, Nafiss Nia Judith Zijlstra
awards: Selectie Gouden Kalf