Nieuws
ARCHIEF:

donderdag 8 november 2018

1 januari 2019: uitzending Van Verlies op NPO2

Op Nieuwjaarsdag, dinsdag 1 januari, wordt op NPO2Doc (KRO/NCRV) de film Van Verlies Kun Je Niet Betalen uitgezonden.

De film is een ontroerend en humoristisch portret van de oudste groenteboer van Nederland en zijn vrouw die met hart en ziel hun zaak bestieren en niet van ophouden willen weten.

De groentezaak van Adrie en Francien Trimpe in de oude binnenstad van Vlissingen bestaat reeds 65 jaar. Ze zijn beiden zeer slecht ter been, maar Adrie werkt nog steeds veertien tot zestien uur per dag. Net voordat zij in 1957 trouwden, gingen ze voor de eerste en laatste keer op vakantie. Daarna is het er nooit meer van gekomen. Hard werken is hun credo. Ada, de veel jongere zus van Adrie, werkt bijna dagelijks mee in de winkel. Ze maakt zich zorgen als ze straks drie maanden naar Zuid-Frankrijk gaat. Houden Adrie en Francien het nog vol of zullen ze de winkel moeten sluiten?

Van Verlies Kun Je Niet Betalen ging op 9 september dit jaar in première op Film by the Sea en won de PZC Publieks Award en de Lionsprijs voor beste Zeeuwse film.

vrijdag 1 juni 2018

Omroep Brabant vertoont Dichter tegen de Tijd

Dichter tegen de Tijd is een portret van de Tilburgse schrijver Jasper Mikkers die in de jaren zeventig landelijke bekendheid kreeg onder het geheimzinnige pseudoniem Tymen Trolsky. Toen schreef hij dichtbundels en een aantal romans, waaronder de spraakmakende roman Aliesje, die flink wat opschudding veroorzaakten.

Zijn latere werk is onlosmakelijk verbonden met de katholieke Brabantse geschiedenis. Zijn roman Het einde van de eeuwigheid bijvoorbeeld werd door de literaire pers lovend ontvangen, maar kreeg vanuit katholieke hoek scherpe kritiek. In deze documentaire volgen we Jasper en zijn muze Daisy. Jasper toont het dorp Liempde, waar hij zijn kindertijd doorbracht onder het juk van zijn strenge vader, de veldwachter van het dorp. Hij brengt een bezoek aan het voormalige klooster waar zijn heeroom Jan woonde en waaraan hij dierbare herinneringen heeft. ‘Dichter bij de tijd’ schetst een beeld van het onconventionele leven van de inmiddels bijna 70-jarige Mikkers – schrijver en Brabants fenomeen.

Te zien op Omroep Brabant op zaterdag 2 juni om 22.30 uur. Duur docu: 50 min.

dinsdag 23 januari 2018

Première Dichter tegen de tijd in Tilburg

Op zondagmiddag 11 maart 2018 gaat de documentaire Dichter tegen de tijd van Annelotte Verhaagen in première in De NWE Vorst in Tilburg.

Dichter tegen de tijd is een portret van de Tilburgse schrijver Jasper Mikkers. De première wordt georganiseerd in samenwerking met het literair festival Tilt. Op deze middag zal ook de nieuwe dichtbundel Nachtleven van Jasper Mikkers, met tekeningen door Daisy Karthaus en uitgegeven door de bibliofiele uitgeverij Brandon Pers, worden gepresenteerd. De film wordt later uitgezonden door Omroep Brabant.