PRODUCTIES

Einde en Begin – Een ontmoeting met Wisława Szymborska

Een ontmoeting met Wisława Szymborska en een reis door Polen met haar gedichten als leidraad. Een speurtocht naar de 'fragmenten van menselijk bestaan', die zij opdiept en oppoetst tot goudglanzende klompjes poëzie.

Einde en Begin - stillEinde en Begin - stillEinde en Begin - stillEinde en Begin - stillEinde en Begin - stillEinde en Begin - stillEinde en Begin - stillEinde en Begin - stillEinde en Begin - stillEinde en Begin - stillEinde en Begin - still

De Poolse dichteres Wisława Szymborska (1923) was internationaal amper bekend toen de Zweedse Academie op 3 oktober 1996 bekendmaakte dat haar de Nobelprijs voor literatuur was toegekend. Inmiddels is ze wereldwijd misschien wel de meest gevierde en gelezen dichter van onze tijd. Ze schrijft in haar gedichten met verwondering en milde spot over de mens met al zijn ijdelheden. (Hij is een beetje dwaas, maar hij verdient ons mededogen.)

Wisława Szymborska heeft haar privéleven altijd zorgvuldig afgeschermd. Wat ze over zichzelf te zeggen heeft, staat in haar gedichten en over haar gedichten praat ze niet. En nog minder over zichzelf. Het mag dan ook bijzonder genoemd worden dat regisseur John Albert Jansen tot twee keer toe belet heeft gekregen bij haar thuis, waar hij haar leerde kennen als een even gedistingeerde als schalkse en humoristische oude dame. Daarnaast vertellen enkele markante persoonlijkheden uit het Poolse culturele leven over de dichteres.

Persreacties

De Volkskrant (Jean-Pierre Geelen)
 "Pareltjes waren er, al blijft het een schande dat ze steeds beter worden verstopt in de uitzendschema's, tegen middernacht of op zaterdagmiddag half twee. Tot die pareltjes hoorde wat mij betreft ook Einde en Begin, een recente Holland Doc-documentaire van John Albert Jansen over de Poolse dichteres Wisława Szymborska, volgens een bewonderaar schrijfster van gedichten die lezen als 'proza met dichtgeknepen keel'. Nadat ze in 1996 de Nobelprijs voor literatuur had gewonnen, was ze zo overweldigd door de aandacht, dat ze zich terugtrok. Niet direct het meest toegankelijke televisieonderwerp, maar Jansen wist door te dringen tot haar leven (en haar land), en dat was bijzonder."« terug naar overzicht producties


DVD

trailer
Einde en Begin – Een ontmoeting met Wisława Szymborska
2011 – HDV – 55 min.
regisseur: John Albert Jansen
scenario: John Albert Jansen
camera: Adri Schrover (N.S.C.)
geluid: Bouwe Mulder
muziek: Boudewijn Tarenskeen
editor: Danniel Danniel
geluidseditor: Frank van der Weij
productie: Oogland Filmproducties
co‑producent(en): VPRO
financiering: Stimuleringsfonds Nederlandse culturele omroep producties, SNS Reaal, Poetry International, VPRO
omroep: VPRO