PRODUCTIES

In het Licht van de Argwaan

Een documentaire over de keuzes die de kunstenaar Luc Tuymans maakt bij de voorbereiding van zijn grote overzichtstentoonstelling in Venetië.

Luc Tuymans

Een documentaire over de Vlaamse kunstenaar Luc Tuymans in samenwerking met AVRO/TROS en Interakt.

De Vlaamse kunstenaar Luc Tuymans (1958) is een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Zijn werk hangt in alle belangrijke musea en hij heeft tentoonstellingen over de hele wereld. Tuymans wordt gevierd als de man die de schilderkunst terug op de agenda heeft geplaatst.   En dat terwijl hij juist een grote argwaan koestert tegenover het beeld. Veel schilderijen zijn gebaseerd op beeldmateriaal, zoals foto’s uit medische archieven, filmbeelden uit de oorlogsjaren, reproducties uit oude tijdschriften en goedkoop reclamedrukwerk.
‘Authentieke vervalsingen’ noemt hij het zelf, vanuit de overtuiging dat originele beelden niet bestaan en elk beeld uit een ander voortkomt. In deze 51 minuten durende documentaire laat Tuymans ons toe in zijn gedachtewereld en gaat hij uitgebreid in op zijn werk en de achtergrond daarvan.

In de documentaire wordt onderzocht hoe de keuzes die Luc Tuymans maakt bij de voorbereiding van zijn grote overzichtstentoonstelling in Venetië in het voorjaar van 2019 een scherp licht werpen op zijn persoonlijke en artistieke geschiedenis, zijn obsessies en fascinaties en zijn plaats in de internationale kunstwereld.



« terug naar overzicht producties

In het Licht van de Argwaan
2020 – HDV – 52 min.
regisseur: John Albert Jansen
camera: Adri Schrover, Jelle Janssens
uitvoerend producent: Mira Mendel en René Mendel/Interakt Productions
omroep: AVRO/TROS
uitzending: 24 februari 2021, 22.55 NPO2