PRODUCTIES

Van Indië tot Indonesië – Het leven van Sitor Situmorang

Portret van de Indonesische dichter Sitor Situmorang

Sitor SitumorangPramoedya Toer & Sitor SitumorangSitor SitumorangPramoedya Toer & Sitor Situmorang

Sitor Situmorang, geboren in 1924 aan het Tobameer in Noord-Sumatra als zoon van een traditioneel Bataks stamhoofd , geldt als een van de belangrijkste dichters

Van zijn generatie. Zijn afstamming reikt tot in de koloniale tijd, waarin zijn vader en grootvader de legeraanvoerders waren van de Batakse vorst in de strijd tegen de Nederlanders. In zijn werk beschrijft hij zijn weg tussen drie culturen: die van de traditionele Batak-cultuur van zijn voorouders , de Nederlandse koloniale macht van zijn kinderjaren en het Indonesische verzet tegen de Nederlandse overheersers.

Situmorang wordt in 1947 door zijn krant als beginnend journalist naar Djokjakarta gestuurd, waar hij de Indonesische leiders Hatta en Soekarno ontmoet. Daar schrijft hij zijn eerste gedichten en vanaf die tijd dateert ook zijn vriendschap met die andere grote Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer, die hij kort voor zijn dood weer zal ontmoeten.

Van 1967 tot 1975 wordt hij gevangen gehouden op verdenking van subversieve activiteiten tegen het regime van de Nieuwe Orde van generaal Soeharto. Na zijn vrijlating trouwt hij met de Nederlandse diplomate Barbara Brouwer en leidt hij een zwervend bestaan buiten zijn geboorteland Indonesie om uiteindelijk in Nederland te komen wonen.

Wanneer er ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van de Batakse vorst plannen zijn voor de opvoering van een ‘Opera Batak’, wordt Sitor Situmorang als zoon van de belangrijkste veldoverste en neef van de Batakse vorst als eregast uitgenodigd.

Nog een keer reist de dichter terug naar zijn geboortegrond, waar hij in zijn poëzie steeds vaker naar teruggrijpt.« terug naar overzicht producties

Van Indië tot Indonesië – Het leven van Sitor Situmorang
2009 – HDV – 59 min.
regisseur: John Albert Jansen
scenario: John Albert Jansen
camera: Ruud Monster
editor: John Albert Jansen, Ruud Monster
geluidseditor: Kees van der Knaap, Bert van der Dungen
productie: Oogland Filmproducties
financiering: CDO, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Thuiskopiefonds, Stichting voor Democratie & Media, Museum B
festivals: Beeld voor Beeld Festival
distributeur: Lavafilm