PRODUCTIES

Van Verlies kun je niet Betalen

Adrie Trimpe is de oudste groenteboer van Nederland. Hij werkt 14 tot 16 uur per dag. Hoe lang houdt hij het nog vol? Een film van Helge Prinsen & John Albert Jansen.

Still Van Verlies kan je niet BetalenStill Van Verlies kan je niet BetalenStill Van Verlies kan je niet BetalenStill Van Verlies kan je niet BetalenStill Van Verlies kan je niet BetalenStill Van Verlies kan je niet BetalenStill Van Verlies kan je niet BetalenStill Van Verlies kan je niet BetalenStill Van Verlies kan je niet Betalen

De groentezaak van Adrie en Francien Trimpe in de oude binnenstad van Vlissingen bestaat 85 jaar. Adrie is de langst zelfstandige groenteboer van Nederland en waarschijnlijk ook de oudste. Hij begon op zijn veertiende jaar in de groentewinkel die toen nog van zijn vader was. In 1957 trouwde hij met Francien en nam hij de zaak over. Zowel Adrie als Francien zijn inmiddels zeer slecht ter been. Zij lopen allebei met een rollator. Adrie werkt 14 tot 16 uur per dag. Zestig jaar geleden is het echtpaar voor de eerste en laatste keer op vakantie geweest.

We weten niet hoe komend jaar gaat verlopen. Zullen ze de winkel moeten sluiten omdat het echt niet meer gaat, of kunnen ze nog een tijdje door met hun zaak? Ada, de veel jongere zus van Adrie, werkt bijna dagelijks mee in de winkel. Ze maakt zich zorgen. Houdt Adrie het nog wel vol? Waarom weet hij niet van ophouden?

De film is in zekere zin een klassiek verhaal van dingen die voorbijgaan. De groentewinkel is hun universum. De wereld komt daar binnen. De melkboer, zeelieden, horecapersoneel, oude Vlissingers. Het is een eenheid van plaats en handeling. Wanneer we daarvan uitzoomen is er Vlissingen, de boulevard, de schepen, de zee, de historie…. en wanneer we nog verder opstijgen zien we het Zeeuwse achterland waar over provinciale wegen Trimpe tuft en langs de boeren gaat.

Van de winst moet je leven en van verlies kun je niet betalen. Dat is waar het kort gezegd op neerkomt.”



« terug naar overzicht producties


trailer
Van Verlies kun je niet Betalen
2018 – HDV – 52 min.
regisseur: Helge Prinsen en John Albert Jansen
camera: Bas Klant, Friedo Vermeulen, Adri Schrover (N.S.C.)
geluid: Jeron Groeneveld, Erik Kuiper, Bouwe Mulder, Bronco van Olst, Bjorn Tiebout
editor: Daan Veldhuizen
productie: Oogland Filmproducties
co‑producent(en): KRO-NCRV, Omroep Zeeland
uitvoerend producent: Helge Prinsen, Annelotte Verhaagen
financiering: Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland, Stichting Jan Hintzen Publicatiefonds, Stichting van de Velde Publicatiefonds
medewerkers: Adrie en Francien Trimpe
awards: NL Award RPO, PZC Publieksprijs Film by the Sea, Lionsclub Vlissingen Film Award, Commended Documentary CIRCOM
festivals: Film by the Sea 2018
omroep: KRO-NCRV, Omroep Zeeland
uitzending: 1 januari 2019 - NPO 2