Roger Raveel – de Schilder, de Dood & de Muze
De film portretteert Roger Raveel, de belangrijkste Vlaamse schilder van de tweede helft van de vorige eeuw, in zijn negentigste levensjaar.
Mijn schilderijen waren overal en werden een groot schilderij. Ze spiegelden de wereld. Mijn wereld. De kijkers namen mijn wereld in hun hoofd mee. Zo gaf ik het grote schilderij van het dorp en de rivier en de hemel aan mijn dorp terug. En de hemel waste zich in de rivier.
De film ‘De schilder, de dood & de muze’ portretteert Roger Raveel, de belangrijkste Vlaamse schilder van de tweede helft van de vorige eeuw, in zijn negentigste levensjaar. Zijn vrouw, die een halve eeuw lang zijn muze was, is anderhalf jaar geleden overleden. Na een periode van stilte, is er nu een laatste flikkering. De oude meester is verliefd geworden en laat zich nog één keer inspireren. Tegelijkertijd blikt hij terug op zijn leven en werk.
Roger Raveel is zonder enige twijfel een van de meest fascinerende Belgische kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Als leeftijdgenoot van collega’s die deel uitmaakten van de CoBrA-beweging heeft Raveel (1921) een grote rol gespeeld in de vernieuwing van de kunst in zijn land. Zijn werk is experimenteel en avontuurlijk, net als dat van CoBrA, maar het staat daar verder geheel los van: de artistieke uitgangspunten zijn wezenlijk anders. Terwijl CoBrA zocht naar de oerbron van het scheppen en zich liet inspireren door kindertekeningen, volkskunst, de kunst van geesteszieken en “primitieven”, wordt de verbeeldingskracht van Raveel gevoed door zijn directe omgeving: zijn tuin, zijn dorp, zijn familie, zijn huisdier. CoBrA-kunstenaars, waaronder ook zijn vriend Hugo Claus die zijn eerste bewonderaar en recensent was, waren internationaal georiënteerd en werden aangetrokken door het kunstleven in Parijs. Raveel daarentegen bleef zijn leven lang wonen en werken in zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie in Vlaanderen.