PRODUCTIES

Verloop van Jaren – Dichter bij Remco Campert

In Verloop van jaren zijn we een jaar lang dicht bij Remco Campert. We leren hem in zijn dagelijks leven en gewoontes kennen en zijn er op bijzondere en intieme momenten bij. Een film over weemoed, vergankelijkheid, de naderende dood en de poëzie als levenselixer.

Verloop van Jaren - stillVerloop van Jaren - stillVerloop van Jaren - stillVerloop van Jaren - stillVerloop van Jaren - stillVerloop van Jaren - stillVerloop van Jaren - stillVerloop van Jaren - stillVerloop van Jaren - still

Schrijver Remco Campert ziet zichzelf in de allereerste plaats als dichter. Ook al is hij wellicht het meest bekend van zijn columns en verhalen en publieke optredens. Daarin heeft hij een zorgvuldig beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt? In Verloop van jaren zijn we een jaar lang dicht bij Remco Campert. We leren hem in zijn dagelijks leven en gewoontes kennen en zijn er op bijzondere en intieme momenten bij. Kwetsbare momenten die weergeven hoe een van onze grootste schrijvers in het leven staat. Wie zijn verzamelde gedichten leest en herleest, raakt telkens weer gefrappeerd en ontroerd door de mild ironische toon waarmee hij het menselijk bedrijf beschrijft. Van zijn vroege gedichten waarin de oorlog en de dood van zijn vader Jan Campert resoneert naar zijn mijmeringen over liefde en poëzie en vergankelijkheid – Campert is in zijn tijd, in elke tijd, iemand die opmerkt wat er aan de hand is en daar, wars van ideologieën en modegrillen, het zijne van denkt.

Verloop van jaren - dichter bij Remco Campert is een film over weemoed, vergankelijkheid en de naderende dood, en de poëzie als levenselixer. ‘Ik wil de dood voorblijven. Zolang ik schrijf leef ik.’

Persreacties

De documentaire is een prachtig document over de 86 jarige dichter, maar het gebakkelei tussen Remco en zijn vriendin Deborah geeft de film een stiekem net zo interessante Scenes uit een huwelijk draai (DWDD).

Regisseur John Albert Jansen beheerst het métier van het scheppen van poëtische beelden bij leven en werk van grote dichters, zoals hij bewees met films van onder meer Szymborska, Claus en Herta Muller. Zelden kwam Amsterdam-Zuid weemoediger in beeld, maar het is vooral de verkenning van een binnenwereld, een universum en suite. (NRC)

De film over Remco Campert is meer dan een document; het is een hommage, een standbeeld. (De Volkskrant)
 
De dichter schittert in een documentaire van John Albert Jansen (Algemeen Dagblad, De Persdienst).

De film heeft alles: intelligentie, kwetsbaarheid, humor, ouderdom, dood, poëzie, liefde. Het leven dus, dat niet altijd even vurrukkuluk bleek te zijn. (Vara Gids)

Het mededogen en de mildironische toon die altijd uit zijn gedichten spreekt, kenmerkt ook deze documentaire. Een lichtvoetig portret van een ongrijpbare woordkunstenaar. (De Telegraaf)

Jansen slaagt er als geen ander in literatuur, landschappen en persoonlijke en nationale geschiedenis te vervlechten tot een documentaire, die zelf ook kunst is. Het is een poetische vorm van visuele essayistiek (NRC, Hans Beerekamp

 « terug naar overzicht producties


DVD
Verloop van Jaren – Dichter bij Remco Campert
2016 – HDV – 77 min.
regisseur: John Albert Jansen
scenario: John Albert Jansen
camera: Adri Schrover (N.S.C.), Jeroen Wolf, Daan Veldhuizen
geluid: Bert van den Dungen, Bouwe Mulder, Fokke van Saane, Wouter Veldhuis
muziek: Franz von Chossy Quintet, Benjamin Herman Quartet, Michael Moore Quartet
editor: Daan Veldhuizen, Jos Driessen (N.C.E.)
geluidseditor: Frank van der Weij, Matthijs Klijn
productie: Oogland Film Producties
co‑producent(en): RTV Noord-Holland, VPRO
uitvoerend producent: Annelotte Verhaagen, Jeroen Wolf
financiering: Mediafonds, CoBO, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Den Haag
cast: Deborah en Remco Campert
festivals: IDFA 2016
omroep: RTV Noord-Holland, VPRO
uitzending: 20 dec. 2016 - 22.55 NPO 2